Dani kršćanske kulture - raspored manifestacija » Događaji.hr

Dani kršćanske kulture – raspored manifestacija

17.03.2018.

17.ožujka

11:00 – Manifestaciju će otvoriti: msgr. dr. sc. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup. Sudjeluju: predstavnici organizatora i pokrovitelji. (HAZU, palača Milesi)

11:15 – Izložba dobitnika nagrade prvog Salona suvremene sakralne likovnosti “Ivo Dulčić” (HAZU, palača Milesi)

Sudjeluju: dr. sc. Branko Matulić, kustos izložbe, Dijana Iva Sesartić, akademska kiparica, Stjepan Ivanišević, akademski slikar
Izložbu će otvoriti: dr. sc. Branko Matulić
Glazbeni program: Hrvatsko pjevačko društvo Bijaćka vila, Kaštela;
Dirigent: Andro Čalo

13:00 – Izložba „Medicina sacra”– Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine (dvorana palače Skočibušić-Lukaris na splitskom Peristilu)

Izložbu će otvoriti:
Silvija Brkić Midžić, kustosica izložbe; prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, predsjednica HKLD-a Zagreb;  dr. sc. don Ante Mateljan
Glazbeni program: Petar Čulić, gitara

17:00 – „Dugo putovanje – Ignacije Lojolski” – igrani film (Kinoteka Zlatna vrata)

Povijesna drama temeljena na spisima sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja Družbe Isusove, donosi fascinantnu kroniku Ignacijeve preobrazbe od temperamentnog poročnog mladića,   zaljubljenog   u sve što svijet može ponuditi, do velikog mistika i asketa, utemeljitelja reda koji će imati dalekosežan utjecaj na kršćanstvo, ali i na cijeli svijet.

19:00 – Koncert Hrvatskog katoličkog radija (Nadbiskupsko sjemenište, velika dvorana)

U sklopu Dana kršćanske kulture Hrvatski katolički radio (HKR) 12. put u nizu riređuje koncert popularne duhovne glazbe. I ove godine, kao i nekoliko prijašnjih, HKR u suradnji s Uredom za  pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dovodi poznate izvođače duhovne scene kao dar svojim vjernim slušateljima i svim ljubiteljima toga glazbenog žanra.

 

18.ožujka

10:30 – Dekanatski križni put i sv. misa u crkvi Presvetog Otkupitelja kod Otavica (crkva Presvetog Otkupitelja)

Križni put predvodi: fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac
Svetu misu predvodi: fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja
Misu pjeva: Gradski pjevački zbor „Neuma” iz Drniša
Sudjeluju:
KUD „Sveti Ilija”, Kljaci
Folklorni ansambl Etno udruge „Petrovo polje”

12:00 – „Narode moj ljubljeni” – korizmeni koncert (crkva Presvetog Otkupitelja)

Izvodi: Gradski pjevački zbor „Neuma”, Drniš
Dirigentica: Jelena Prpa

„Narode moj, reci mi, a na čudo sebi, kakvu li sam nepravdu učinio tebi?” – vjerno predočavajući svu bol i muku Isusovu, istinski oslikavajući kršćansku korizmenu tradiciju, vapaji i molitve   odjekivat će mističnim ambijentom crkve Presvetog Otkupitelja.

12:30 – Izložba „Ivan Meštrović i zavičaj” (Osnovna škola u Otavicama)

Autorica izložbe:
Zorana Jurić-Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović

Ova izložba istražuje i dokumentira Meštrovićevu povezanost sa zavičajnim Otavicama i njegovo umjetničko djelovanje u rodnom kraju, s naglaskom i sveobuhvatnom obradom remek-djela   sakralne arhitekture: crkve Presvetog Otkupitelja – grobnice obitelji Meštrović.

18:00 – „Sve što ostaje” – igrani film (Kinoteka Zlatna vrata)

Potresna istinita priča o Takashiju Nagaiju, japanskom znanstveniku radiologu, obraćeniku na kršćanstvo koji je preživio pad atomske bombe na Nagasaki.

20:00 – „Muka po Ivanu” (BWV 245), Johann Sebastian Bach – oratorij za soliste, zbor i orkestar (crkva Gospe od Zdravlja)

Johann S. Bach, jedan od najvećih skladatelja svih vremena, skladao je Muku po Ivanu, koja je praizvedena u prvoj verziji 1724. godine u Leipzigu, a kasnije je doživjela još nekoliko prerada       prema zamislima samoga skladatelja. Sadržaj raspoređen u četrdeset brojeva uglavnom se temelji na biblijskom tekstu Muke po Ivanu, a ime libretista ostalih dijelova nepoznato je sve do danas.     Za komentare događaja Bach je koristio korale uglazbivši ih na osebujan način.

 

19.ožujka

18:00 „Otvori vrata srca – 25 godina Hrvatskog Caritasa” – dokumentarni film (Kinoteka Zlatna vrata)

„Otvori vrata srca” dokumentarni je film koji prikazuje Caritasovu djelotvornu ljubav u Hrvatskoj u 25 godina od njegova osnutka.

18:35 – „Đoka” – dokumentarni film (Kinoteka Zlatna vrata)

Trajanje: 30 min
Fra Jozo Radoš Đoka, rodom iz Tomislavgrada, u djetinjstvu je iskusio siromaštvo i zavjetovao se da će, kada odraste, pomagati siromašnima.

19:00 – „Stabat Mater”, Giovanni Battista Pergolesi (Katedrala sv. Duje)

Stabat Mater dolorosa (Stala plačuć tužna mati) poznata je marijanska sekvenca koja se pjeva tijekom Križnog puta a napisao ju je u 13. stoljeću blaženi fra Jacopone da Todi. Mnogi su skladatelji   glazbili ovaj dirljivi tekst, no najdojmljivijom smatra se upravo verzija koju je uglazbio Giovanni Battista Pergolesi 1736. godine.

 

20.ožujka

11:00 – „Sakralno-procesijska skulptura španjolskog baroka” – izložba fotografija (HAZU, palača Milesi)

Ovom izložbom predstavit će se dio bogate zbirke španjolske sakralne barokne skulpture iz fundusa Nacionalnog muzeja u Valladolidu. U skladu sa španjolskom tradicijom, velik dio djela iz tog      razdoblja rađen je u procesijske svrhe, zbog čega je najčešće korišteni materijal bio obojano drvo, a promicala su teme o Isusovoj muci i kult svetačkih čuda i relikvija.

16:30 – „Grob – Prijelaz preko Crvenog mora” (Klaustar samostana sv. Frane na obali)

Stručno vodstvo kroz program:
prof. dr. sc. Domagoj Runje sa studentima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, polaznicima kolegija Biblijska putovanja
i Nataša Bulić, licencirani vodič agencije specijalizirane za organizaciju kršćanskih hodočašća ICHTIS TRAVEL

18:00 – „Bog ipak postoji 2” – igrani film (Kinoteka Zlatna vrata)

U nastavku istoimenog filma iz 2014. pratimo priču Grace Wesley, profesorice povijesti u srednjoj školi, koju roditelji jedne učenice optuže za nametanje vjerskih uvjerenja za vrijeme nastave.

 

21.ožujka

11:00 – „Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu” – predavanje (Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac)

Predavanje „Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu” posvećeno je Meštrovićevom kristološkom ciklusu unutar sakralno-umjetničkog kompleksa Crikvine-Kaštilac u Splitu – skulpturi  Raspeće Veliko (1916.) i drvenim reljefima (1917.–1950.) koji su postavljeni u crkvici sv. Križa 1954. godine. Sudjeluju Zorana Jurić Šabić, viša kustosica Galerije Meštrović; Maja Šeparović Palada,  viša kustosica Galerije Meštrović; doc. dr. sc. Domagoj Runje, prodekan za nastavu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu

18:00 – „Kimbulu – zaboravljeno središte Afrike” – dokumentarni film (Kinoteka Zlatna vrata)

Film prikazuje život fra Ilije Barišića, jednog od najstarijih hrvatskih misionara, koji je u Demokratsku Republiku Kongo (ondašnji Zair) otišao davne 1972. godine i život svih ljudi o kojima on  brine. Njihovo materijalno siromaštvo krije duhovno bogatstvo, a to su djeca, pojedinac, obitelj…

18:50 – „Ilija Barišić – od Rame do Konga” – dokumentarni film (Kinoteka Zlatna vrata)

Film na vrlo autentičan način prikazuje životni put fra Ilije Barišića iz rodne Rame u BiH do srednje Afrike.

20:00 – „Uputi se tužna Mati”, pasionske tradicije Imotske krajine (Crkva Gospe od Zdravlja)

Sudjeluju:
crkveni pjevački zbor Gospe od Anđela, Imotski;
glumci pasionske igre “Muka Gospodina našega Isusa Krista” župe sv. Franje, Imotski;

pučki pivači:
župe sv. Ilije Proroka, Studenci te Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika, Gorica-Sovići.

kantači župa:
sv. Luke, Podbablje (Grubine),
Presvetog Trojstva, Slivno,
Gospe od Karmela, Zagvozd,
Svih Svetih, Zmijavci

20:30 – „Bog je mlad” – susret za mlade u organizaciji Hrvatskog nadzemlja povodom objavljivanja knjige-intervjua pape Franje “Bog je mlad” (Nadbiskupsko sjemenište Split)

Sudjeluju:
gost predavač mr. sc. don Damir Stojić
i članovi Hrvatskog nadzemlja

Glazbeni dio programa:
mješoviti zbor mladih „Krstitelj” iz župe svetog Ivana Krstitelja na Trsteniku

 

22.ožujka

18:00 – „Ljiljani u polju” – igrani film (Kinoteka Zlatna vrata)

Putujući radnik Homer Smith obilazi zemlju u svojemu automobilu u potrazi za poslom. U Arizoni slučajno zastane pored kuće u kojoj živi pet časnih sestara koje su izbjegle iz Njemačke u SAD.   Časna majka uvjerava Homera da je njegovim dolaskom Bog odgovorio na njihove molitve, te skupina redovnica nagovara nevoljkoga Homera da ostane uz njih i pomogne im popravljati kuću i   imanje, te izgraditi kapelu za selo. Homeru časne sestre ubrzo prirastu srcu i on im odluči pomoći u izgradnji kapele.

19:00  – „Buđenje gospođice Prim” – tribina i susret s autoricom Nataliom Sanmartin Fenollera (HAZU, palača Milesi)

Sudjeluju:
Natalia Sanmartin Fenollera, autorica
i Katarina Matijaca, glavna urednica portala “Žena vrsna”

Poznata španjolska novinarka Natalia Sanmartin Fenollera u djelu Buđenje gospođice Prim propituje mnoge nedodirljive „dogme” suvremene kulture. Književni prvijenac nove španjolske  zvijezde  odiše profinjenim književnim stilom, izraženom erudicijom i privlačnošću za najširi krug čitatelja, te je odmah s oduševljenjem primljen kod publike i književne kritike, postavši međunarodni bestseler preveden na desetke svjetskih jezika.

 

23.ožujka

18:00 – „Misija” – igrani film (Kinoteka Zlatna vrata)

Godina je 1750. Na granici španjolskog i portugalskog kolonijalnog posjeda u Južnoj Americi živi domorodačko stanovništvo kojemu pristupa otac Gabriel, isusovac, i osniva misiju. Svojom        iskrenošću i dobrotom privlači domorodačke Indijance i uvodi ih u kršćanstvo. Pod svoje okrilje uzima i bivšeg plaćenika i ubojicu Rodriga Mendozu koji se pokaje i obrati nakon što je u naletu  mržnje ubio vlastita brata. Otac Gabriel i Rodrigo borit će se za život domorodaca u misiji u žestokoj borbi između Španjolske i Portugala koji ih žele porobiti i oteti im njihov teritorij.

20:00 –  „O, Isuse izranjeni!” – korizmeni koncert (Crkva sv. Frane)

Izvodi: mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum Split;
Dirigentica: Sara Dodig Baučić

Schola cantorum Split amaterski je pjevački sastav koji je formiran 2006. godine samoinicijativom grupe studenata. Nastao je u okviru kolegija Crkvena glazba, a pod okriljem Umjetničke  Akademije Sveučilišta u Splitu i umjetničkim voditeljem mr. art. Blaženkom Juračićem. Repertoar i pokretački impuls bili su temeljeni na gregorijanskom pjevanju. Nakon nekog vremena taj  okvir proširio se i na oblike raznih drugih stilova pa danas ansambl svaku sezonu ostvaruje više cjelovečernjih koncerata raznovrsnog programskog sadržaja te surađuje s različitim vokalnim i instrumentalnim sastavima.

 

24.ožujka

18:00 – „Put Gospe” – dokumentarni film (Kinoteka Zlatna vrata)

Hodočašće Gospi Sinjskoj uoči blagdana Velike Gospe na našim je područjima već duboko ukorijenjena tradicija, raširena podjednako među mladima i starima. No nije toliko poznato da svake    godine u Sinj hodočasti i mnogo vjernika iz – Rame. Proslava blagdana Velike Gospe u Sinju upravo za ramske hodočasnike ima posebno značenje.

18:35 – „U kolijevci hrvatske državnosti i crkvenosti – 500 godina Gospe od Zečeva” – dokumentarni film (Kinoteka Zlatna vrata)

Na otočiću Zečevu nalazi se crkvica iz 1335. godine posvećena Majci Gospodinovoj i u njoj spomen na monaha Mateja koji je boravio u obližnjoj monaškoj nastambi. Najezde Turaka od 1468. do      1500. mijenjale su sliku kolijevke hrvatske državnosti i crkvenosti. Redovnike su poubijali, a crkvu srušili. Odneseni Gospin kip ipak je vraćen, a crkva ponovno sagrađena.

19:00 – Duh Sveti u književnoj i scenskoj umjetnosti – izvedba monodrame “Divlji konj” i tribina (HAZU,palača Milesi)

Sudjeluju:
Božidar Prosenjak, autor, i Rajko Bundalo, glumac

Knjiga “Divlji konj”, koju je sam autor Božidar Prosenjak, jedan od najznačajnijih književnika svojega naraštaja, uobličio u monodramu, ubraja se u klasike književnosti i ocijenjena je kao jedno    od najboljih djela za mladež u Hrvatskoj. Teme samoga djela, pa tako i monodrame, vrlo su važne i temeljne za život svakog pojedinca: ljubav, prijateljstvo, suparništvo, odrastanje, pravednost, oholost itd.

 

25.ožujka

8:30 – „Tragovima kršćanstva u Solinu” – obilazak arheoloških lokaliteta (Župna crkva Gospe od Otoka u Solinu)

Stručno vodstvo:
Ljubomir Gudelj, povjesničar umjetnosti
i kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika

18:00 – „Lica puna nade” – dokumentarni film (Kinoteka Zlatna vrata)

Ovaj film progovara o mogućnostima i poteškoćama školovanja koje prolaze djeca i mladi u afričkoj zemlji Beninu. U Beninu je sredinom 19. stoljeća Crkva počela osnivati katoličke škole a u toj      je zemlji djelovalo i nekoliko hrvatskih misionara.

18:35 – „Labaka” – dokumentarni film (Kinoteka Zlatna vrata)

Franjevac i biskup Alejandro Labaka i redovnica Inés Arango, misionari u Ekvadoru, hrabro su branili domorodačko stanovništvo od eksploatacije velikih naftnih industrija, no, paradoksalno, na  koncu ih je upravo to stanovništvo ubilo, izbezumljeno strahom i neprestanim napadima. 25 godina poslije njihove smrti, ovaj film je napravljen u spomen njihovom misionarskom djelovanju.

 

26.ožujka

18:00 – „In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri” – dokumentarni film (Kinoteka Zlatna vrata)

Film “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri” u produkciji Laudato TV-a progovara o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca, žrtava komunističko-partizanskih zločina za vrijeme Drugog        svjetskog rata i poraća, temeljito iznoseći i ondašnje povijesne okolnosti.

19:00 – „Puče moj” – koncert pučkih korizmenih napjeva i predstavljanje CD-a „Puče moj 2017.” (Konkatedrala sv. Petra)

Sudjeluju: pučki pjevači iz južne Hrvatske
Voditeljica programa: Silvana Burilović Crnov
Uvodna molitva i pozdrav:
don Radojko Vidović, župnik konkatedrale sv. Petra

19:00 – „Suvremena književnost i autori kršćanskog nadahnuća” – tribina (HAZU, palača Milesi)

Sanja Nikčević, ovogodišnja dobitnica nagrade „Andrija Buvina”, u razgovoru s književnikom Mirom Gavranom na ovoj će tribini progovoriti o aktualnim pitanjima iz suvremene hrvatske       kulture:  Što očekujemo od umjetnosti danas? Zašto čitamo knjige, zašto idemo u kazalište? Što želimo reći publici danas? Zašto pišemo knjige, stvaramo kazalište? Kako smo od lijepe     književnosti  koja uzdiže dušu dospjeli do ružne provokacije koja vrijeđa? Postoji li lijepo, dobro, istinito i sveto u umjetnosti danas? Tko su autori takve književnosti, kako saznajemo za njih? Tko   određuje sustav vrijednosti u književnosti? Je li se piscu/umjetniku moguće oduprijeti pritisku umjetničkih i političkih trendova?

 

27.ožujka

18:00 – „Duhovni velikani: Don Ivan Raguž” – dokumentarni film (Kinoteka Zlatna vrata)

Don Ivan Raguž (1877.-1945.) bio je svećenik trebinjsko-mrkanske i dubrovačke biskupije kojega su cijenili ljudi svih vjera, kao i kolege svećenici. Don Ivan je vjerodostojno živio svoje    svećeništvo  i zbog toga je često dolazio u sukobe s režimom i moćnicima. Uvijek je bio na strani svoga hrvatskog naroda, ali također je svesrdno pomagao pravoslavnom i muslimanskom    stanovništvu sve dok ga nisu ubili na temelju lažnih optužbi partizana.

19:00 – Proglašenje dobitnika nagrade „Andrija Buvina” i svečano zatvaranje manifestacije (Nadbiskupija, dvorana Ivana Pavla 2.)

Sudjeluju:
ovogodišnja dobitnica nagrade „Andrija Buvina”
prof. dr. sc. Sanja Nikčević,
msgr. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski,
predstavnici organizatora i pokrovitelja.

Nagradu će uručiti književnik Miro Gavran.

Glazbeni program: mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum Split
Dirigentica: Sara Dodig Baučić

U sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture dodjeljuje se ovogodišnja nagrada „Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske    katedrale izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić.

 

 

Događanja u Hrvatskoj

Filtracija događaja

sub19sij23:00Royal party - Next Day & Night Club23:00 NEXT Day & Night Club, Vukovarska ul. 89A, SplitGrad:SplitKategorija:Noćni životUzrast:Mladi i stariji

ned20sij20:00Next tombola20:00 NEXT Day & Night Club, Vukovarska ul. 89A, SplitGrad:SplitKategorija:IgreUzrast:Mladi i stariji

sri23sij20:00Next tombola20:00 NEXT Day & Night Club, Vukovarska ul. 89A, SplitGrad:SplitKategorija:IgreUzrast:Mladi i stariji

sri23sij22:00Studentska srijeda22:00 Kavana - Disco Kauri, Poljička cesta 39 21000 Split, CroatiaGrad:SplitKategorija:Noćni životUzrast:Mladi i stariji

Prikaži više događaja
X